CLAM UNÀNIME DEL TERRITORI EXIGINT LA DEROGACIÓ DEL RAMAL DE LA MAT

CLAM UNÀNIME DEL TERRITORI EXIGINT LA DEROGACIÓ DEL RAMAL DE LA MAT

Els ajuntaments afectats demanen en una declaració institucional conjunta la derogació immediata del projecte que encara està vigent i previst pel 2024.

La Plataforma NO a la MAT Selva aprova, en una assemblea multitudinària, no parar les mobilitzacions fins que el Ministeri esborri l’obra de la planificació.

A la Selva hi ha una data que es recordarà durant molts anys: el 26 de gener.  Enguany fa 10 anys que va tenir lloc un dels actes més democràtics i participatius que es recorden a la comarca. La consulta popular de la MAT, que es va fer a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils, va obtenir 6.001 vots, la majoria en contra del projecte de la MAT. 

La Plataforma No a la MAT Selva ha organitzat aquesta tarda a Santa Coloma de Farners diverses accions per commemorar aquesta data i com ocasió perfecta per demanar la derogació d’aquest projecte, que encara és viu a la planificació de l’Estat pel 2024.

Una declaració institucional dels municipis afectats

La primera acció va sigut, a les 18:30 h, la lectura de la Declaració Institucional conjunta dels tres municipis afectats davant l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. En la declaració els ajuntaments s’han compromès a continuar treballant de forma unitària i reclamen al Ministeri i a la Generalitat que deroguin el projecte de forma immediata. L’acte ha comptat amb la presència del Director General de de Polítiques Ambientals i Medi Natural. També ha aplegat alcaldes i regidors dels tres municipis afectats i també d’altres municipis de la comarca, també hi ha assistit el diputat de medi ambient de la Diputació, la diputada al Congreso per Sumar, Júlia Boada i veïns i veïnes dels tres pobles. Després de la lectura s’ha procedit a penjar al balcó de l’Ajuntament una pancarta amb el lema #DEROGACIÓ.

Participació massiva a l’Assemblea de Plataforma per acordar properes accions

La segona, que ha tingut lloc a les 19 h, és l’assemblea general de la Plataforma No a la MAT Selva. La sala d’actes de la biblioteca ha quedat petita a causa del més d’un centenar de persones que hi han participat. Aquest fet que demostra el gran interès i la bona salut que gaudeix el moviment opositor al projecte del ramal. Els principals acords que es van prendre van ser continuar les mobilitzacions fins a la derogació definitiva, crear una comunitat energètica local, potenciar la producció de la Ratafia Corriols i donar comptes del documental i de l’exposició dels 25 anys de la lluita.

Una subhasta de 50 obres d’artistes gironins en favor de la lluita contra la MAT

Per acabar, a les 20 h va tenir lloc la subhasta d’una cinquantena d’obres d’artistes gironins cedides en benefici de la lluita contra la MAT.

Durant el mes de gener ha tingut lloc a la mateixa biblioteca Joan Vinyoli, una exposició d’una cinquantena d’obres d’artistes de la demarcació de Girona que han cedit les seves creacions per donar suport a la lluita contra la MAT. El darrer dia en de l’exposició s’ha realitzat una subhasta de les obres. Els beneficis es dedicaran íntegrament a les accions de la Plataforma per aconseguir la derogació del ramal de la MAT. Les obres són d’artistes reconeguts com: Palau Juncà, Manuel Bielsa, Benito Mauleón de la Parte, Joan Viñas, Luis Krauel, Carles Bros, Fernando Krahn, J. Ramos, Paloma Vidal, Rodríguez Amat, Leonard Beard…

La Generalitat anuncia està treballant en la solució al problema de la MAT a la Selva i la derogació del projecte actual.

Després d’un any del primer anunci i coincidint amb l’assemblea de la plataforma NO a la MAT SELVA, el Director de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, ha anunciat davant dels presents a l’assemblea de la Plataforma que estan treballant en la solució alternativa i en la derogació del projecte del ramal de la MAT de la Selva que amenaçava la comarca de la Selva. 

Una solució que no seria una MAT, que segueix els criteris del Govern i també els reclamats pel territori i especialment per la Plataforma. Utilitza corredors ja existents, es compactaria amb altres línies existents i es soterraria en els punts més sensibles en l’àmbit d’afectació de les persones o al medi ambient.

  • A banda de les justificacions històriques que fan els promotors que són l’alimentació del TAV i el reforçament i millora del subministrament de la Costa Brava Sud, ha anunciat que un context com l’actual i amb el d’un futur proper,  la Dessaladora de Blanes és una infraestructura clau i absolutament necessària. El consum energètic d’aquesta infraestructura és dels més alts de tot Catalunya i per això fa necessari que s’asseguri el subministrament.

Final d’una etapa

Aquest fet marca el final d’una etapa en què la tasca de la Plataforma No a la MAT Selva ha estat cabdal per a la consecució de la mobilització de tot el territori afectat i la inclusió del problema en l’agenda política al llarg de tots aquests 25 anys de feina. 

Precisament aquests dies, amb la convocatòria de l’Assemblea s’havia fet ressò de la necessitat imperiosa de dur a terme d’una vegada per totes les accions necessàries per a eliminar l’amenaça que significa que encara avui el projecte de ramal de la MAT encara estigui a la planificació.

Declaracions:

“Avui celebrem una efemèride molt important i es que recordem la decisió d’un territori que les coses s’havien de fer diferent, no només amb perspectiva d’enginyeria sinó també social, econòmica i social. I d’això avui en fa 10 anys”. 

“FA un any ens vam comprometre a trobar un solució factible tècnica i viablement ambiental. Estem treballant, estem avançant en la solució i esperem poder donar notícies aviat en relació a una efectivitat d’aquesta proposta alternativa que per una banda no serà una MAT i que per altra banda que doni resposta a les necessitats evidents pel territori com són l’alimentació de la dessaladora de Tordera i per donar resposta a les altres necessitats energètiques de territori.”

“Hem de treballar en una perspectiva negociada de territori, amb els municipis, i que integri la visió ambiental i social”.

“No es va derogar directament el ramal de la MAT perquè per acord de pressupostos aquest projecte precisa d’una alternativa viable tècnicamanet i econòmicament. El que estem treballant és acabar de perfilar aquesta proposta d’alternativa. Esperem que ens els propers mesos poder-la anunciar. Treballem des de la perspectiva que aquesta realitat sigui efectiva durant el 2024.”

Marc Vilahur, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Avui estem aquí per commemorar un acte, fa 10 anys hi va haver una consulta popular sobre el ramal de la MAT de la Selva. Volem dir que nosaltres segui aquí dempeus i disposats a que això es solucioni d’una vegada per totes a tot però amb una espasa de dàmocles.”

 Joan Canal, portaveu de No a la MAT Selva.

“Avui volem demostrar una vegada més que hi ha una gran unitat de tot el territori i la societat civil i dels partits polítics per dir que no volem el ramal de la MAT i que hi ha alternatives plantejades i que les tirin endavant.”Imma Busquets, portaveu de No a la MAT Selva.

Desplaçat dalt de tot