La derogació ja no pot esperar més!

LA DEROGACIÓ JA NO POT ESPERAR MÉS

El Govern va anunciar ara fa un any que tenia l’alternativa, però el ramal encara figura a la planificació de l’Estat pel 2024.

Ara, el dia 26 de gener de 2024 que fa 10 anys de la consulta de la MAT, la Plataforma demana que es faci efectiva la derogació.

El dia 26 de gener de 2014 va tenir lloc la Consulta sobre la MAT a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. Aquesta acció va ser un èxit de participació (6.001 vots) i una demostració de rebuig de l’opinió (99% dels vots en contra de la MAT) de la ciutadania respecte d’aquesta infraestructura. 

Assemblea Plataforma No a la MAT agost del 2013

Aquella acció va significar un punt d’inflexió atès que la veu sorgida de la votació va poder arribar fins al Parlament de Catalunya, la Diputació i també al Govern de la Generalitat. En aquests tres estaments es va iniciar tot un seguit d’estudis i consensos que han permès arribar fins al punt on estem ara.

I és que el Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar el desembre del 2022 que tenia una alternativa i que treballaria amb tots els actors per tal d’implementar-la com més aviat millor, atès que en la planificació elèctrica de l’Estat està prevista la construcció d’aquesta obra.

Conscients que el Govern ha fet diferents passos des de l’anunci (hi ha hagut gestions del Govern amb el territori i amb les empreses promotores), des de la Plataforma NO MAT Selva “pensem que no ens podem relaxar, en qualsevol moment l’Estat i REE podríen començar les obres atès que aquesta obra encara està en la Planificació Estatal prevista pel 2024. Ara que ja s’està treballant en l’alternativa i atès el risc que suposa mantenir aquesta obra en la Planificació pel 2024, demanem que s’esborri aquesta amenaça tot seguit. La derogació d’aquesta obra ja no pot esperar més. La situació actual és un risc inassumible per ningú”.

Per aquest motiu la Plataforma s’ha mobilitzat de cara al 26 de gener de 2024 i està preparant diferents actes per demanar la derogació efectiva del ramal de la MAT.

Per una banda, s’ha convocat una Assemblea General de la Plataforma No a la MAT justament a un dels llocs on es va fer la votació, la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, a les 19 h. Entre els punts d’ordre del dia hi ha la creació de la Comunitat Energètica Local i l’acord amb La Sobirana per impulsar la ratafia Corriols. 

Durant el mes de gener tindrà lloc a la mateixa biblioteca Joan Vinyoli, una exposició i subhasta d’una cinquantena d’obres d’artistes de la demarcació de Girona que han cedit les seves creacions per donar suport a la lluita contra la MAT. l’Exposició es podrà veure del 8 al 26 de gener, darrer dia en què tindrà lloc la subhasta de les obres i els beneficis es dedicaran íntegrament a les accions de la Plataforma per aconseguir la derogació del ramal de la MAT. Entre els artistes participants hi ha: Palaujuncà, Manuel Bielsa, Benito Mauleón de la Parte, Joan Viñas, Luis Krauel, Carles Bros, Fernando Krahn, J. Ramos, Paloma Vidal, Rodríguez Amat, Leonard Beard…

En l’àmbit polític també hi haurà activitat, els tres municipis afectats pel projecte, Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils, aprovaran una declaració institucional demanant la derogació definitiva del projecte i penjaran pancartes al balcó amb el lema #DEROGACIÓ. S’ha fet una crida a participar de la lectura de la declaració, per part dels representats polítics, davant de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners a les 18:30 h del divendres 26 de gener.

L’acció més espectacular tindrà lloc encara en una data per determinar del mes de gener en la que s’organitzarà al pàrquing de Els Saioners de Santa Coloma de Farners una jornada de vol capitu amb globus. L’objectiu de l’acció és “posar el crit al cel demanant la derogació del ramal de la MAT”. El globus farà viatges captius d’una alçada d’uns 30 metres per grups de 4 persones des d’on es podrà veure la riquesa del paisatge de l’entorn lliure del ramal de la MAT.

Desplaçat dalt de tot