Exposició al voltant dels 25 anys de defensa del territori, No a la MAT Selva.

Primer va ser el documental, i després una exposició completa la mirada retrospectiva dels vint-i-cinc anys del moviment, amb l’objectiu d’agrair i posar valor a la feina feta, i també per agafar forces per acabar-la definitivament.

Amb els continguts es crearà un fons consultable per tothom que ho necessiti, amb més de 12.000 fotografies, 239 vídeos històrics i 400 reculls de premsa.

Hi haurà un espai destacat per a la ratafia Corriols, coincidint en el fet que enguany es farà una edició especial dedicada als voluntaris de la Plataforma.

L’Exposició es podrà veure a la sala gran de la Casa de la Paraula, situada al carrer Prat, 16 de Santa Coloma de Farners, del 4 al 19 de novembre, i serà l’exposició principal de la 42a Festa de la Ratafia.

Vint-i-cinc anys que cal conèixer.

Del que els ulls no veuen, el cor no se’n dol, diu la dita. Cert. Els que hi entenen diuen que allò que no es coneix no existeix i ben mirat no deixa de ser veritat. Possiblement, aquesta és la causa principal per la qual s’ha creat i muntat una exposició amb motiu dels vint-i-cinc anys d’oposició a la instal·lació d’una línia de molt alta tensió (MAT) que havia de travessar la comarca (i la vida, l’activitat, les persones i els llocs) de La Selva. Vint-i-cinc anys de lluita, de feina, de neguit, d’amenaça, de mobilitzacions, de viatges, de trobades, d’anècdotes, de pors. Vint-i-cinc anys de complicitat amb les persones, de col·laboració amb les institucions, de compromís amb el territori. Vint-i-cinc anys de NO MAT Selva —tot i que el moviment no va néixer amb aquest nom—. Vint-i-cinc anys que no es poden oblidar pel que han significat i, sens dubte, pel que significaran. Vint-i-cinc anys que cal conèixer.

L’exposició que amplia el documental de la lluita de la MAT a la Selva.

Ara fa un any la plataforma NO MAT va decidir que volia donar a conèixer la feina feta al llarg de tot aquest temps. Potser animada per la progressió dels fets: de l’amenaça viscuda durant molts anys s’estava a la porta d’un preacord amb el Govern de la Generalitat i els diferents proveïdors de serveis (REE, Endesa) arran de la decisió de què les necessitats energètiques que havia de cobrir la línia de molt alta tensió se solucionarien adoptant fórmules diferents de la MAT i que, en molts casos, estaven inclosos en les alternatives al projecte inicial presentades per la plataforma al llarg d’aquest temps. D’aquí en va néixer la idea d’un documental que serviria per a explicar i també per a deixar constància de tota la feina feta. Un documental que es va presentar públicament el dia 5 de maig d’enguany en el context del Mercat de les Herbes de la Ratafia, però que tothom era conscient que caldria completar: quaranta minuts són molts, però no els suficients per explicar 25 anys, ni per fer repàs a tota la feina, a tota la repercussió d’aquesta feina i a tota la gent que l’ha fet possible. Calia un complement i aquest es va decidir que seria en forma d’exposició amb molts materials que hem anat recopilant al llarg dels anys.

El NO a la bandera però treballant pas a pas, sense parar, i en positiu.

NO MAT Selva podríem dir que és una plataforma que ha volgut treballar de forma diferent al que és més comú en els moviments d’oposició. Curiosament, un moviment que té el NO com a bandera i marca, ha treballat al llarg de tots aquests anys en positiu. Què vol dir això? Senzillament que ha caracteritzat la lluita en una actitud clarament propositiva, seriosa, constant i transversal, o el que és el mateix: aportant alternatives a la proposta oficial amb la finalitat d’evitar la destrossa que hauria suposat la instal·lació de la línia de molt alta tensió; procurant que les alternatives sempre estiguessin documentades i suportades per l’opinió i el coneixement d’experts en la matèria; evitant treballar a partir d’embats vistosos, però poc eficaços i anant a un model de feina constant i sense aturador, talment com les formigues, a fi d’anar-se carregant de raó i d’anar desmuntant arguments contraris; i finalment treballar també per anar sumant opinions, esforços i aliances que donessin resposta a una inquietud general que des d’un principi va quedar clar que anava més enllà dels municipis i de la comarca.

Una exposició que aporta consciència i coneixement.

Per explicar això de forma clara i entenedora cal espai, temps i material. I està clar que el format audiovisual és molt explícit i fins i tot molt suggestiu, però té limitacions físiques que aconsellen complementar-lo.

A banda, una exposició permet quelcom que qualsevol altre format no permet: encabir-hi totes les persones que han fet possible el moviment i la feina al llarg d’aquests anys, incloure-hi imatges que per qüestions de temps no s’han pogut incloure en el documental, aportar i mostrar materials reals que han ajudat a desenvolupar l’oposició: des de samarretes, fins a fulletons; des de la cronologia sencera fins a les notícies publicades; des d’una urna (imprescindible) fins a l’herbari de la ratafia Corriols.

L’exposició és la necessitat de completar la informació per, una vegada més, prendre consciència i donar a conèixer.

Tota mena de suports per explicar gràficament què ha passat en vint-cinc anys.

L’exposició recull tot un seguit de materials i informacions que ens permetran fer-nos una idea molt completa de la tasca que NO MAT Selva ha dut a terme al llarg d’aquests anys. A més, la Plataforma, compartirà tota aquesta informació i més en un fons consultable en línia amb més de 12.000 fotografies, 239 vídeos històrics i 400 reculls de premsa, per a tothom que hi estigui interessat.

  • La primera, la cronologia de tot plegat. Què ha anat passant des de mitjans dels anys noranta fins avui, quines accions s’han anat succeint, quins fets han marcat aquesta història. Tant la lluita de la línia MAT principal com la de, a partir del 2006, la del ramal de la MAT. Tot això inclòs en una gran infografia, amb un nivell de detall difícil d’incloure a cap altra forma d’explicació. Una bona manera de fer-nos a la idea dels moments més crítics i les petites victòries, i també la feina que ha suposat mantenir viu l’interès, ser capaços de parlar amb tothom i aportar tot allò que calia en cada moment. Reunions, debats, manifestacions, actes públics, visites a institucions, plantejaments de solucions alternatives… vint-i-cinc anys donen per molt. Molt més encara si ens hi va el territori.
  • Si encara no hem tingut ocasió de veure el documental, serà un bon moment. A l’exposició hi ha una sala on s’hi projectarà repetides vegades. Una història de lluita i de proposta. Una suma d’inquietuds, d’opinions i de vivències sota el nom de “Voler fins a poder”. Una peça realitzada per la Neus Pagès i l’Adrià Expòsit i produïda per NO MAT Selva. Una mirada sentida i compromesa sobre el que han estat aquests anys, amb el testimoni de persones que hi han col·laborat, amb imatges del que va ser, amb pors pel que hauria pogut significar i alegries (contingudes) pel camí que ha anat prenent. Però sobretot amb el relat d’un combat i de la convicció de poder-lo vèncer.
  • Per descomptat tindrem la possibilitat d’ubicar-ho tot en el seu lloc, veure el mapa amb quin era el traçat que inicialment es preveia per al projecte de brancall i constatar que lluny queda el territori dels despatxos on es prenen moltes de les decisions que ens afecten. D’aquí la necessitat del moviment. 
  • La imperiosa necessitat d’evidenciar que es tractava d’una obra no només perjudicial sinó, a més, innecessària, com s’ha fet palès amb el pas del temps i com ha anat fent-se públic, tal com es pot constatar amb els centenars de notícies aparegudes a tots els mitjans, un fet que ha servit per a molt: construir un discurs propi, donar a conèixer les alternatives existents, evidenciar la implicació de la immensa majoria de la població (afectada i no afectada). Però que també ha requerit un esforç important de contacte amb els mitjans de redacció de notes de premsa, de captació de la informació i del seu cribratge a fi de no caure ni en errors ni en paranys. 
  • Una feina que al llarg dels anys ha ocupat a molta gent que hi ha col·laborat. Que han donat testimoni de totes les accions empreses, de les que a l’exposició se’n dona testimoni a través de centenars de fotografies que constaten la perseverança i també la unitat amb què s’ha treballat durant tot aquest temps. També el suport que s’ha aconseguit entre la ciutadania i també entre les institucions. Com ha dit algú alguna vegada, s’ha treballat amb els polítics sense cap voluntat de fer política (si és que voler transformar i preservar el territori i la vida no és l’essència primera de la política). 
  • I com diuen els anglesos, last but not least, la referència a la ratafia, en el marc de la Festa de la Ratafia, no hi podia faltar. I no una ratafia qualsevol: la ratafia Corriols. La que va ser creada per ajudar a finançar el moviment. Una ratafia formulada per l’Anna Selga i treballada per tantes i tantes mans voluntàries que cada any han ajudat a obtenir tot el material necessari per a la seva elaboració: les plantes, les flors… Alquímia al servei de la terra i de tots els que hi vivim que, sent la terra en la qual estem, no hi podia faltar.  Així doncs, sota el títol de “Fragments de la Ratafia Corriols”, hi trobem una col·laboració entre la Teresa Puig i l’Anna Selga. A través d’un herbari i un mosaic fet amb tela de fibra vegetal tenyida amb les 57 plantes que s’utilitzen per a l’elaboració de la ratafia Corriols la cartografia, els tons i els matisos de la zona; l’essència del territori. 

Els visitants a l’exposició podran adquirir un val que en comprar una ratafia Corriols a la parada de No a la MAT durant la Festa de la Ratafia rebran un desplegable amb els continguts de l’exposició.

Gràcies; seguim que això no s’ha acabat!

Exacte. Aquesta és la intenció indefugible de la mostra: agrair a totes les persones que al llarg d’aquest temps han fet possible que les coses passessin. A totes les persones que han treballat, les que han escrit, les que han investigat, les que s’han mobilitzat, les que han estat a les parades, les que han parlat pels mitjans, les que han viatjat per trobar-se amb les institucions, les que han recollit farigola per la ratafia o les que senzillament han donat suport a tot plegat. Gràcies. Gràcies per haver-ho fet, i per haver-ho volgut explicar a través d’aquesta exposició.

El documental i l’exposició ens permeten fer un alto en el camí per mirar d’on venim, prendre consciència dels moments i accions viscudes, posar-les en valor i donar les gràcies; però també ens serveix per agafar forces per acabar la feina que ens vam encomanar ara fa un quart de segle.

Declaracions:

  • “Vint-i-cinc anys donen per molt. Molt més encara si ens hi va el territori.”
  • “Amb el documental i l’exposició volem agrair a totes les persones que al llarg d’aquest temps han fet possible que les coses passessin. Escrivint d’aquesta manera una part molt important de la història d’aquesta lluita, que ens ha portat junts, ferms i decidits fins a molt lluny.”

Fitxa tècnica:

Coordinació NO MAT: Xavi Amat, Imma Busquets, Lluís Ginestà, Joan Canal i Anna Selga

Disseny de l’exposició: Oriol Piferrer 

Artista convidada: Teresa Puig

Dates: del 4 al 18 de novembre de 2023

Lloc: Casa de la Paraula, C/ Prat, 16 de Santa Coloma de Farners

Horaris:

Preu: entrada sense cost pel visitant

Visites guiades: 

  • Dissabte 11 de novembre a les 12:30 h
  • Diumenge 12 de novembre a les 10:30 h
Desplaçat dalt de tot