Un documental i una exposició per explicar els 25 anys de lluita de No a la MAT Selva

Un documental i una exposició per explicar els 25 anys de lluita de No a la MAT Selva

La Plataforma No a la MAT Selva està realitzant un documental i una exposició retrospectiva sota el nom de “Voler fins a poder” per explicar els 25 anys de lluita constant, proactiva i transversal.

El documental s’estrenarà el dia 5 de maig i l’exposició es podrà veure del 4 al 20 de novembre per la Festa de la Ratafia.

Enguany es compleixen 25 anys de les primeres mobilitzacions a la Selva en relació a les línies de Molt Alta Tensió (MAT) arran de l’anunci dels governs francès i espanyol d’incrementar la interconnexió elèctrica entre els dos països amb la línia MAT Biaxàs-Sentmenat i el seu ramal de Riudarenes.

Per visualitzar tots aquests anys de lluita constant, proactiva i transversal, des de la plataforma han estat treballant en la creació d’un documental i d’una exposició amb el nom “Voler fins a poder”.

El documental està dirigit per la Neus Pagès i l’Adrià Expòsit, dos joves cineastes de la comarca que fa anys que segueixen de prop, amb la seva càmera, l’activitat de la plataforma. La peça audiovisual, d’uns 40 minuts de durada, té com a objectiu principal captar els fets que han tingut lloc durant aquests vint-i-cinc anys de lluita  posant èmfasi en la manera de fer de la plataforma que utilitza el sí com a llavor de canvi, de transformació i d’oposició.  Alhora vol esdevenir un document que reculli el coneixement que s’ha adquirit al llarg d’aquest temps de feina per transmetre’l a la memòria col·lectiva i perquè altres lluites se’l puguin fer seu.  El documental conté imatges inèdites, testimonis directes dels protagonistes i declaracions d’experts que convidaran al públic a reflexionar sobre aquest cas concret sense perdre de vista la universalitat del fet. La première serà el dia 5 de maig a les 19:30 h a l’Auditori de Santa Coloma de Farners i comptarà amb un breu acte i parlaments de presentació.

Per altra banda també s’està preparant una exposició gràfica retrospectiva amb imatges dels moments i dels protagonistes principals, especialment de les persones que voluntàriament i anònimament han estat les veritables protagonistes de la mobilització. L’exposició comptarà amb fotografies i elements d’aquests anys i també amb la col·laboració de l’artista catalana resident a Noruega, Teresa Puig, que realitzarà una estampació de teles amb herbes que formen part de la recepta de la ratafia NOMAT Corriols. La mostra es podrà veure del 4 al 20 de novembre a la casa de la Paraula de Santa Coloma de farners i emmarcada en el conjunt d’actes estarà com a un dels reclams de la 42a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

Aquesta efemèride arriba en un moment especialment actiu de la lluita atès que la segona MAT que amenaça les terres selvatanes (aquesta des de fa 15 anys) està en un moment crucial de la seva història, ja que l’acord en que van arribar el PSOE i Esquerra en el marc del pressupostos generals incloïa el compromís d’aturar l’execució i treballar per una alternativa per acabar derogant aquest projecte de MAT.

Declaracions de Joan Canal portaveu de NO MAT Selva:

“El documental i l’exposició es fan amb motiu dels vint-i-cinc anys de feina de NO MAT al territori. Feina propositiva, transversal i de manera persistent. Ara ja no hi ha més camí que el de derogar aquest projecte innecessari“.

Desplaçat dalt de tot