“Voler fins a poder” el documental dels 25 anys de lluita de No a la MAT Selva
“Voler fins a poder” el documental dels 25 anys de lluita de No a la MAT Selva
La Plataforma No a la MAT Selva ha produït un documental i prepara una exposició retrospectiva sota el nom de “Voler fins a poder” per explicar els vint-i-cinc anys de lluita constant, proactiva i transversal.
El documental s’estrenarà el dia 5 de maig i l’exposició es podrà veure del 4 al 19 de novembre, per la Festa de la Ratafia.
El dia 5 de maig a les 19:30 h a l’Auditori de Santa Coloma de Farners s’estrenarà el documental “Voler fins a poder” que commemora de la feina que s’està fent (perquè això encara no s’ha acabat) al llarg d’aquests 25 anys de la Plataforma No a la MAT Selva.
El documental, que està realitzat per la Neus Pagès i l’Adrià Expòsit i produït per la mateixa Plataforma, ens mostrarà la manera de fer d’aquesta agrupació de persones i tot allò que ha anat passant durant tots aquests 25 anys. “No és un documental que sigui una concatenació de fets si no que és un documental en el que sobretot volem parlar del com ha estat la lluita, de l’estratègia, de la manera de fer propositiva i transversal de la Plataforma” (Joan Canal membre de No a la MAT Selva).
En el documental s’hi veuran testimonis de persones, mobilitzacions, activitats reivindicatives, propostes d’alternatives… i també la feina persistent de la Plataforma: com interlocuta amb la política sense fer política, com s’arriba fins al Congrés dels Diputats, al Parlament i a la Generalitat. Com a curiositat, assenyalar que apareixen imatges de representants de la Plataforma mantenint reunions fins amb tres presidents de la Generalitat diferents (Pujol, Torra i Aragonès).
D’entre els testimonis n’hi ha de veïns directament afectats pel projecte i de tècnics especialistes que han estat implicats en les diferents propostes d’alternatives (els enginyers Pep Puig i Bàrbara da Silva, o l’ambientòleg Ander Achotegui). També apareixen diferents membres de la Plataforma que expliquen en primera persona com ha estat la feina feta durant aquests 25 anys. “Volem que totes les persones vinculades s’hi sentin representades, hi surtin o no en les imatges, perquè en definitiva és un homenatge per a totes elles”. (Joan Canal membre de No a la MAT Selva).
En els trenta-cinc minuts que dura el film es poden veure imatges històriques, algunes d’elles inèdites, les primeres mobilitzacions (1998), com per exemple de reunions amb el govern de la Generalitat (2014), assemblees (2013), activitats reivindicatives diverses… “No volem que sigui una peça anecdòtica , volem que sigui una feina que es pugui fer servir més enllà d’ explicar el què hem fet, i sobretot que serveixi per divulgar el com hom hem fet, per mostrar una determinada manera de treballar”. (Joan Canal membre de No a la MAT Selva).
La presentació es farà el dia 5 de maig a Santa Coloma de Farners
La première es farà el dia 5 de maig a les 19:30 h a l’Auditori de Santa Coloma de Farners.
Atesa la gran expectativa que ha aixecat el documental s’hi preveu molta afluència de públic, i per això l’organització ha habilitat un sistema de reserves d’entrada (gratuïta) online en aquesta direcció: https://entradas.codetickets.com/entradas/col-loqui-i-projeccio-del-documental–voler-fins-a-poder–no/41235/ajuntamentsantacolomafarners/online
També està previst de que es pugui veure en dates posteriors en la programació d’algun festival de documentals i també en sales d’altres poblacions que ja s’han interessant en projectar-lo.
Un cartell amb valor afegit
El cartell del documental és obra de la reconeguda artista i dissenyadora gràfica nascuda a Santa Coloma de Farners, Clara Mercader de l’estudi Mariadiamantes. L’artista és coneguda per la seva capacitat de síntesi de formes i colors, de paleta reduïda que fan del seu que els seus projectes es caracteritzin per la seva delicadesa i el seu minimalisme.
Pel que fa a l’obra que ha fet en motiu dels 25 anys de la lluita contra la MAT, Mariadiamantes ha representat els valors principals de la Plataforma, persistència, fortalesa, transversalitat… a través d’una imatge inspirada en les roques granítiques típiques de les Guilleries i concretament, el Rocar de Sta Coloma de Farners. Un petit exèrcit natural que ha esdevingut un mur defensiu davant l’agressió del projecte del ramal de la MAT. La seva varietat de formes, la seva fortalesa i persistència (fa més de 300 milions d’anys que es van crear) són una metàfora perfecte per descriure la plataforma No a la MAT Selva.
25 anys de persistència, transversalitat i proactivitat
La Plataforma No a la MAT Selva és un moviment que en el seu moment -cap a l’any 1998- va començar oposant-se al projecte d’instal·lació d’una línia de molt alta tensió (MAT) que passaria per La Selva i que més tard -cap el 2006- va seguir la seva feina d’oposició al projecte de construcció d’un ramal de la MAT que havia d’anar fins a Riudarenes. Tanmateix, el que caracteritza aquest moviment és que treballa com una plataforma d’alternatives i no només d’oposició, una feina que vol anar més enllà i que vol centrar-se en trobar formes de fer diferents i respectuoses amb l’entorn. NO a la MAT Selva és un moviment que suma, transversal i que afecta a tothom. A uns de forma directa i a d’altres no tant.
Una exposició retrospectiva per mostrar tota l’activitat
Per altra banda, també s’està preparant una exposició gràfica retrospectiva amb imatges dels moments i dels protagonistes principals, especialment de les persones que voluntàriament i anònimament han estat el pilar central de la Plataforma d’aquests anys.
L’exposició comptarà amb informació en forma d’infografies sobre les principals dates i un generós ventall d’imatges de persones i esdeveniments d’aquests anys que mostraran en el seu conjunt, el rostre més humà de la lluita d’aquests 25 anys.
L’exposició, que es podrà visitar durant la 42a Festa de la Ratafia, comptarà amb la col·laboració especial de l’artista catalana resident a Noruega, Teresa Puig. L’artista realitzarà una estampació de teles amb herbes que formen part de la recepta de la ratafia Corriols promoguda per la Plataforma. La mostra es podrà veure del 4 al 19 de novembre a la casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners i estarà emmarcada en el conjunt d’actes d’aquesta 42a Festa de la Ratafia.