Encesa de fluorescents per protestar contra la MAT

Encesa de fluorescents per protestar contra la MAT

La Plataforma No a la MAT Selva ha organitzat una encesa de fluorescents sota la línia elèctrica de 132kV a Riudarenes per protestar pel silenci opac del Ministeri davant les demandes del territori.

L’acció també té l’objectiu de conscienciar als veïns dels efectes dels camps electromagnètics que generen les línies i subestacions elèctriques com les que estan projectades a la zona.

Ahir dissabte 3 de setembre a les 22h una cinquantena de veïns de Riudarenes, Sils i Santa Coloma es van concentrar sota la línia de 132kV de Juià-La Roca al seu pas per Riudarenes per realitzar una acció de protesta de forma lúdica. Hi ha participat l’alcalde de Sils Eduard Colomé i també hi han donat suport però n’han excusat la presència el de Riudarenes i el de Sta Coloma de Farners.

L’acció va consistir en exposar sota la línia elèctrica tubs fluorescents i aprofitar el potent camp magnètic de la línia per encendre’ls sense la necessitats d’estar connectats a la xarxa.

D’aquesta manera s’ha volgut fer visible el camp electromagnètic que tenen aquestes infraestructures elèctriques i que, de manera molt silenciosa, tenen una afectació directa a la salut de les persones i dels éssers que hi viuen. Alguns estudis demostren que són els causants de malalties i símptomes com: mal de cap, ansietat, depressions, nàusees, fatiga, alteracions del son, dolors del cos… i fins i tot leucèmies infantils. L’Agència Internacional d’Investigació del Càncer de la OMS va classificar als camps electromagnètics baixos com a possibles cancerígens en els éssers humans. Si amb una línia de 132kV fa això amb un fluorescent, que farà una subestació i un ramal de 400kV amb el cos de les persones que hi viuen o treballen a prop?

Cas omís del Ministerio

El Ministerio de Transición Ecológica encara manté a la planificació 2022-2026 la línia elèctrica de 17 kms i la subestació elèctrica de Molt Alta Tensió (400kV) a Riudarenes, malgrat que el parlament, el Congrés dels Diputats, la Generalitat, i la Diputació de Girona han aprovat la seva derogació.

El CILMA de la Diputació de Girona i els Ajuntaments afectats, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, van fer arribar al Ministerio una proposta amb una alternativa que millora l’inicial projectada pel Ministerio (que està obsoleta, projectada fa 15 anys enrere) i també van sol·licitar una reunió amb la ministra, però encara no han rebut cap resposta.

La legislació espanyola excessivament permissiva

La legislació espanyola sobre exposició als camps magnètics i distàncies mínimes a les línies d’alta tensió data de l’any 2001 i és excessivament permissiva, ja que permet emissions de fins a 450 µW/cm2 quan Suïssa, seguint l’exemple d’Itàlia, Xina o Rússia,  davant de les evidències científiques de risc sanitari per a la població, aplica de manera preventiva, i mentre progressen les investigacions, una normativa d’electromagnetisme més restrictiva, que redueix per 100 els valors acceptats per l’ICNIRP (Comissió Internacional sobre Protecció Front a Radiacions). Hi ha cases i nuclis urbans importants que estarien a prop de la subestació o del traçat del ramal MAT que estarien exposats a forts camps electromagnètics 

Com és que fa llum un fluorescent quan el posem sota una línia elèctrica?

Sota les línies d’alta tensió hi ha camps electromagnètics forts. El pas de corrent elèctrica per un conductor genera inevitablement un camp elèctromagnetic circular, al voltant d’ell. Aquest camp és el causant de l’excitació del fluorescent quan l’acostem a pocs metres. S’excita el gas interior amb mercuri i emet els fotons quan els electrons salten a una banda menys energètica. Es generara llum ultraviolada, que després amb el neó esdevé visible.  

Declaracions de Xavi Amat, portaveu de No a la MAT Selva:

“La concentració ha servit per conscienciar als veïns de la greu afectació que els camps electromagnètic de la subestació i el Ramal de la MAT pot tenir per la seva salut i sobretot per posar la llum en el silenci opac del Ministerio davant les propostes i demandes del territori. Ara mateix la ministra té la millor proposta que podria tenir sobre la taula: una proposta participada, consensuada per tot el territori, més respectuosa amb l’entorn, més econòmica  i que millora substancialment el projecte que està planificat (obsolet) i del qual tothom en demana la derogació. Però inexplicablement encara no han respost a rebre al territori i treballar la proposta”.

Desplaçat dalt de tot