Els Eurodiputats catalans tornen a denunciar al Parlament Europeu que la MAT de la Selva no és necessària

ELS EURODIPUTATS CATALANS TORNEN A DENUNCIAR AL PARLAMENT EUROPEU QUE LA MAT DE LA SELVA NO ÉS NECESSÀRIA

Els eurodiputats envien una nova carta a la Comissària Kadri Simson queixant-se de què no han obtingut resposta i aporten nova informació dels estudis que conclouen que no és necessària l’obra.

Aquesta acció reforça també les dues denúncies que la Plataforma ha enviat recentment al Parlament i a la Comissió.

La Plataforma No a la MAT Selva continua la seva acció a tots els nivells i àmbits per aconseguir que es derogui abans no comenci el termini d’execució del projecte el gener del 2024. Aquest passat mes de maig van presentar dos escrits a la Comissió Europea i també al Parlament denunciant els incompliments de l’Estat Espanyol de diferents directives europees i també sobre la falta de respecte democràtic de les institucions que han demanat la derogació.

Al mateix temps, els set eurodiputats catalans han registrat avui una nova carta a la comissària d’energia Kadri Simson queixant-se que no han obtingut cap resposta de la primera carta i aportant nova informació de l’estudi del Col·legi d’Enginyers i el Cilma que conclouen que ni el ramal ni la subestació de la MAT són necessaris. També han denunciat la vulneració de diferents directives europees (hàbitats i espècies protegides) i informat que tant el parlament com la Diputació de Girona han demanat, juntament amb el Congrés dels Diputats i més de 26 ajuntaments de la zona, la seva derogació.

Els signants són els set eurodiputats catalans Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín (NI),  Junts – Lliures per Europa, Diana Riba, Jordi Solé (Els Verds/ALE), Ernest Urtasun (Catalunya en Comú – Els Verds/ALE) i Javi López (PSC – Aliança Progressista  de Socialistes i Demòcrates – S&D).

Els mateixos eurodiputats ja van formular una pregunta i també van enviar una primera carta ara fa més d’un any en què denunciaven, entre d’altres, les vulneracions de les directives, la greu afectació als hàbitats i espècies de les zones d’alt valor ecològic, la declaració d’impacte ambiental insuficient i obsoleta, la caducitat de l’autorització administrativa, la pèrdua del certificat europeu d’interconnexió de la línia principal, la forta oposició i la proposta d’alternatives del territori. 

D’aquestes denúncies se’n va fer ressò el diari anglès The Guardian en un article a l’estiu de l’any passat on detallava les preocupacions dels eurodiputats sobre els fons europeus per la Covid que podrien anar a parar a finançar projectes preocupants, i cita textualment com per exemple el ramal i la subestació de la MAT de la Selva. També fa referència a la carta que els eurodiputats van fer arribar a la comissària d’energia.

Amb aquestes accions ara la Comissió Europea hauria de respondre a les diverses peticions i denúncies i obrir un expedient al Govern Espanyol que podria arribar a paral·litzar el projecte.

Declaracions:

“Satisfets que els incompliments reiterats de Red Eléctrica de España i el Ministeri de Transición Ecológica i Reto Demográfico (MITECO) siguin denunciats, amb la mateixa unitat i política, en estaments supranacionals com el Parlament Europeu i la Comissió Europea”.

“Aquest fet reforça el nostre discurs que el projecte del ramal de la MAT de la Selva és un projecte innecessari, agressiu amb el territori, democràticament derogat i és un model energètic caduc, no és energia neta, incompatible amb els objectius 2030 de la UE. “

“Demanem que,  tal i com ha instat el Congrés dels Diputats, el Parlament de Catalunya, la Diputació i tots els municipis de la zona, la Ministra Teresa Ribera escolti al territori i derogui definitivament aquest projecte de la planificació elèctrica 2021-2026”.


Desplaçat dalt de tot