El Parlament elimina el ramal de la MAT

EL PARLAMENT APROVA QUE S’ELIMINI EL RAMAL I LA SUBESTACIÓ DE RIUDARENES

Avui s’ha aprovat al Parlament per majoria una resolució que insta al Govern Espanyol a la derogació del projecte del ramal i subestació de Riudarenes.


L’any 2014 es va aprovar una resolució per demanar la seva paralització i l’estudi de les alternatives i ara, un cop fet això, la majoria del Parlament (Junts, ERC, PSC, CUP i ECP), insta al Govern Espanyol a que el derogui.


L’any 2016, arran de consulta popular que es va fer a Santa Coloma de Farners,  el Parlament de Catalunya ja va aprovar una resolució en la que instava al Govern de la Generalitat (aleshores qui ostentava les competències en planificació de les línies de MAT) a suspendre l’autorització del projecte del ramal i la subestació de la MAT de Riudarenes i a estudiar la seva necessitat.


Durant aquests darrers vuit anys ha crescut la mobilització i també s’ha avançat molt tècnicament i políticament: hi ha hagut un acord de derogació en forma de PNL en el Congrés dels Diputats, s’han realitzat diversos estudis i informes per part del Col·legi d’Enginyers per la Generalitat de Catalunya i pel CILMA de la Diputació de Girona, i un treball molt intens de la taula recerca d’alternatives convocada per la Generalitat.  


El resultat de tot aquest camí ens porta a una conclusió final, clara i contundent: aquest projecte no és necessari.  I que en tot cas que es justifiqués que calgués fer algun tipus d’acció, hi ha com a mínim 7 alternatives molt més sostenibles, econòmiques i respectuoses que eviten un impacte devastador sobre el territori de la Selva.


Aquesta tarda, en la sessió ordinària de la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya, ha tingut lloc la compareixença de membres de la Plataforma No a la MAT Selva previ a la votació de la proposta de resolució demanant la derogació. 


El text de l’acord inclou aquest dos punts principals:


    Executar sense més dilació la Proposició No de Llei aprovada pel Congrés dels Diputats i

    Paralitzar de forma Immediata el projecte d’execució i derogar totes les disposicions dels projectes del ramal i la subestació de la MAT de Riudarenes.


La proposta ha rebut els vots de la majoria de membres i partits de la comissió (Junts, Esquerra, Partit Socialista de Catalunya, En Comú Podem i la CUP) i suposa un cop fort, quasi definitiu, per tal de que el Govern Espanyol el derogui definitivament.



El text aprovat segueix segueix el mateix posicionament, unitat i estratègia que la que es va aprovar recentment a la Diputació de Girona i també de la PNL i també la declaració feta al Congrés dels Diputats per part de la majoria de partits representats pels representants gironins a Madrid.


Ara el Ministeri de Transición Ecológica i Reto Demográfico té la proposta consensuada del territori que havia demanat i ha de procedir a executar-la. Té l’oportunitat de resoldre de manera definitiva una infraestructura que des del seu naixement, ara fa 15 anys, no ha estat mai benvinguda per ningú.


Aquest diumenge 19 de juny a les 10 h tindrà lloc una caminada reivindicativa NOMAT a Farners en la qual més d’una setantena d’entitats i molts polítics i representants de diferents institucions ja han anunciat que hi aniran i hi donen suport. A les 12 h tindrà lloc els parlaments a l’esplanada de l’ermita.



Declaracions de Xavi Amat, portaveu de No a la MAT Selva:


  • Pensem que l’acord assolit avui és un acord històric, el territori tanca definitivament l’expedient del ramal i subestació de la MAT a la Selva.


  • A la ciutadania ens costaria molt d’entendre que, malgrat tot el que s’ha aconseguit en aquests 15 anys, aquest despropòsit pugui continuar endavant.  Inexplicablement el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Democrático encara té pendent de derogar el projecte i té previsió d’executar-lo l’any 2024. 


  • Amb l’acord que s’ha arribat avui al Parlament de Catalunya interpel·lem al Govern Espanyol que faci les gestions oportunes amb Red Eléctrica, Endesa i sobretot amb ADIF per posar fi d’una vegada aquest projecte fallit. 


  • El territori ha fet els deures, està a punt i s’ho mereix; ara és el torn del Ministeri, que avui té la millor proposta sobre la taula amb l’acord i el mandat del Parlament, la Generalitat de Catalunya i el Congrés dels Diputats.  No és moment ni de més taules, ni de més informes, ni de més proclames… és moment de derogar aquest projecte.


  • Nosaltres, fins que no arribi aquest moment, seguirem mobilitzats denunciant aquesta situació, com ho hem fet durant els darrers 25 anys.

Desplaçat dalt de tot