Caminada NOMAT 19 juny a Farners

CAMINADA REIVINDICATIVA NOMAT A FARNERS

 

 

La marxa tindrà lloc el 19 de juny, començarà a les 10 h al Parc de Sant Salvador i arribarà a l’esplanada de l’ermita de Farners on es faran diverses accions reivindicatives.

La Plataforma No a la MAT Selva fa una crida a la participació massiva d’entitats i particulars i vol convertir aquest també en un punt de trobada d’altres plataformes que lluiten contra les MATs de Catalunya.

El dia 19 de juny a les 10 del matí la plataforma NO a la MAT Selva i el Centre Excursionista Farners fan una crida a nivell nacional a persones, entitats i administracions a participar de la caminada popular reivindicativa NOMAT en un dels llocs més emblemàtics afectats pel projecte de la MAT, el Castell de Farners.

La sortida serà a les 10 h del matí del parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners i la marxa farà camí per la pista forestal cap a l’Ermita i el Castell de Farners. El recorregut té un nivell de dificultat baixa i apta per a tot tipus de públic, amb una durada d’una hora i poc més. A l’esplanada de l’Ermita està previst que tingui lloc l’acte central amb la lectura d’un manifest, desplegament d’una gran pancarta al castell i la realització d’una gigafoto NOMAT.

 

L’organització demana la participació a les entitats ecologistes, plataformes NOMAT, centres excursionistes, esplais, agrupaments escoltes,i associacions culturals i esportives del territori a sumar-s’hi  per fer un clam conjunt.

 

Deroguem la MAT

El passat mes de gener es publicava la planificació definitiva del govern espanyol en matèria d’energia pel període 2021-2026 sense respondre a les més de les 1.700 al·legacions que persones, entitats i administracions del territori van presentar en contra del projecte del ramal i la subestació de la MAT de 400 kv a Riudarenes ( Selva).

Com a resposta a aquesta situació i arran del nou estudi del Cilma de la Diputació de Girona que conclou que no són necessaris cap dels dos projectes. No a la MAT Selva ha preparat diverses accions de protesta per amplificar encara més la veu del territori que demana des de fa 10 anys la seva derogació.

A banda de la caminada reivindicativa, pel dia 3 de març (Dia Mundial de la Natura), la plataforma inicia també una campanya per fer visible encara més el rebuig de la població a aquests dos projectes de la MAT. La campanya incentiva als veïns i veïnes de les poblacions afectades de seguir penjant domassos i pancartes NOMAT.

Hi hauran diversos punts de venda de domassos a  i també en dies puntuals amb parades al carrer a Santa Coloma de Farners i Sils.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Data: 19 de juny matí

Punt de trobada: Pàrquing de Sant Salvador (Santa Coloma de Farners) https://goo.gl/maps/v89uFuFHJJ6VTEwD9

Especificacions: fàcil, pista forestal, 4,3 kms, 1 h, durada, desnivell 336 mts. Opció de qui vulgui fer un recorregut més curt però amb una mica més de dificultat.

A qui va dirigit: activitat oberta a totes les persones, famílies, grups, centres excursionistes, esplais i agrupaments escoltes, associacions, plataformes NOMAT de Catalunya…

Programa:

  • 10:00 h Sortida: de St. Salvador fins a l’ermita de Farners
  • 11:30 h Arribada a l’esplanada de Farners (temps per esmorzar)
  • 12:00 h Lectura de Manifest, penjada de pancarta al castell i gigafoto NOMAT.
  • 12:30 h Inici del camí de tornada

 Organitza: Plataforma No a la MAT Selva i Centre Excursionsta Farners

Reivindiquem respecte pel territori i un nou model energètic

L’objectiu de la caminada és organitzar una jornada reivindicativa en un dels punts més emblemàtics afectat pel projecte de construcció d’un ramal de la línia de Molt Alta Tensió 400kV a la Selva de 17 kms, 38 torres de 80 metres que s’iniciaria en un punt enmig de les Guilleres per on ja hi passa una altra MAT de França a Santmenat. 

Aquest projecte, juntament amb el de la Subestació de Riudarenes,  es va justificar l’any 2012 per subministrar electricitat al Tren d’Alta Velocitat, però la realitat i diversos estudis fets per la Generalitat de Catalunya i la Diputació, demostren que no és necessari. A més d’aquestes dues administracions, n’han demanat la derogació del projecte els ajuntaments i Consell Comarcal i fins i tot el Congrés dels Diputats. L’any 2014 es va fer una consulta ciutadana amb majoria absoluta de vots (6.001 vots) en contra.

La seva construcció tindria un gran impacte ecològic en un dels espais més rics de les Guilleries (zona Natura 2000, 3 zones PEIN, Zona Humida Protegida AIHE, 1 ZEPA, 3 ZIEC…). Especialment 13 hàbitats protegits (6 en perill crític) i 104 espècies protegides (47 en perill) per les directives europees DUE 92/43 i 2009/147. A banda de l’impacte a la salut de les persones i a nivell visual, tindria una afectació sobre el patrimoni mil·lenari de la zona: monestir romànic de St Pere Cercada, el Castell de Farners, Santuari d’Argimon… 

Reivindiquem un nou model energètic al nostre territori més respectuós, sostenible i democràtic. Més info a www.noalamatselva.cat [email protected].

Desplaçat dalt de tot