Conferència de Josep M. Mallarach sobre la MAT a Riudarenes 


CONFERÈNCIA DE JOSEP MARIA MALLARAC SOBRE LA MAT A RIUDARENES

Mallarach és un dels ambientòlegs de més prestigi i una de les veus més respectades del nostre territori.

Oferirà una conferència en motiu de la setmana de la natura i la 6a edició de la Festa de la Tortuga a Can Moragues (Riudarenes) organitzada per la Fundació Emys

Del 22 de maig al 5 de juny es celebra la Setmana de la Natura que va des del Dia Internacional de la Diversitat Biològica (22 de maig) al Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

A la finca de Can Moragues cada any  la Fundació Emys organitza diverses activitats per festejar-ho i des de fa sis organitza la Festa de la Tortuga. Enguany s’incorpora a la programació una activitat relacionada amb l’amenaça més greu que afectaria greument el seu  entorn i a la plana de la Selva i les Guilleries: el ramal i subestació de la MAT de Riudarenes.

Fruit de la col·laboració entre la Fundació Emys i No a la MAT Selva s’oferirà el dissabte 4 de juny a les 17 h a Can Moragues  la conferència “Consciència, respecte per la natura i responsarbilitat per les generacions futures“ a càrrec de Josep Maria Mallarach.

A més No a la MAT Selva instal·larà un estand informatiu durant tota la jornada festiva i en la qual hi haurà infoemació sobre el projecte de la MAT, s’hi podrà adquirir les noves samarretes, domassos  i la ratafia NOMAT Corriols.

Aquesta activitat està inclosa dins la farcida programació de la 6a Festa de la Tortuga que inclou activitats familiars com: anellament d’ocells, visita guiada a la finca, Escola Naturalista per infants, xerrada sobre l’estat de conservació de tortuga d’estany, xerrada ecology bar, seguiment de papallones, tast maridat i de cóctels amb ratafia, dinar popular, ioga per famílies, concert amb Jo Jet i Maria Ribot…

La propera cita de les activitats i mobilitzacions de la Plataforma No a la MAT Selva serà la caminada popular reivindicativa NOMAT del 19 de juny de 10. 13 h del matí a Farners. En aquest moment ja han confirmat la participació de més de 25 entitats ecologistes, culturals i esportives a banda de la participació de famílies o a títol individual que es preveu que hi haurà.

Més info i inscripcions aquí: https://docs.gestionaweb.cat/2406/programa-festa-de-la-tortuga-complet-1826669.pdf

Info sobre el ponent: 

Josep Maria Mallarach és llicenciat en Geologia, màster en Ciències Ambientals i doctor en Biologia ambiental. És consultor ambiental independent, amb més 30 anys d’experiència, per a les agències públiques i les organitzacions privades, en l’àmbit internacional, nivell nacional i local. Els meus camps d’especialització inclouen la planificació d’àrees protegides, gestió i avaluació, paisatge, connectivitat ecològica i l’avaluació de l’impacte estratègic. És un freqüent conferenciant i docent en diverses universitats d’Espanya.

Des 2004 ha estat membre de la UICN CMAP, participa activament en el Comitè Directiu de la CMAP Grup d’Especialistes en Valors Culturals i Espirituals de les Àrees Protegides, Àrees Protegides Eficàcia Grup de Treball d’Avaluació, el Paisatge Protegit Task Force.

Des 2005 ha estat el coordinador conjunta de la Iniciativa Delos (amb Thymio Papayannis. El mateix any, amb el difunt Jordi Falgarona, va fundar l’Associació Silene, una organització no governamental sense ànim de lucre destinada a estudi, difusió i promoció del patrimoni cultural i espiritual intangible, especialment en relació amb la conservació de la natura. Silene gestiona el centre de documentació del Grup d’Especialistes sobre els valors culturals i espirituals de les àrees protegides.

Josep M. Mallarach, des de l’any 2001 és professor d’avaluació de l’efectivitat dels espais naturals protegits al màster d’espais naturals protegits de les universitats Autònoma de Madrid, Complutense i d’Alcalá de Henares.  Des del 1977, la major part de la seva activitat professional s’ha orientat a la planificació, la gestió i l’avaluació d’espais naturals protegits.  Ha dirigit o estat membre de l’equip redactor de nombroses propostes i plans de gestió d’espais protegits a Europa i els EUA, des de grans parcs o refugis de fauna fins a petites reserves naturals.  Va ser el primer director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (1985-1991) on va coordinar les primeres avaluacions internes realitzades per l’equip gestor d’un parc a Espanya, presentades el 1991 i consultables al centre de documentació d’aquest parc natural  .  Forma part del Grup de Treball d’Avaluació de l’Efectivitat de la Gestió dels espais protegits de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides de la IUCN.  Va ser el redactor del capítol d’avaluació del Pla d’Acció dels Espais Naturals Protegits de l’Estat espanyol (2002) i de la primera avaluació del 2007. Ha publicat sis llibres i nombrosos articles sobre espais protegits, especialment sobre criteris d’avaluació i conservació del patrimoni  natural.  Va coordinar, juntament amb Josep Germain, la primera avaluació del sistema d’espais protegits de Catalunya, impulsada per la Institució Catalana d’Història Natural (2001-2003), que va donar lloc a diverses publicacions nacionals i internacionals sobre el tema.

Desplaçat dalt de tot