L’assamblea aposta pel diàleg entre administracions per la derogació de la MAT

L’assamblea aposta pel diàleg entre administracions per la derogació de la MAT

També s’ha acordat de crear noves comissions per iniciar de forma imminent accions i mobilitzacions

Un centenar de persones s’han reunit sota a les mesures de la Plaça Farners de Santa Coloma de Farners en l’assemblea informativa convocada per la plataforma No a La MAT Selva. La convocatòria ha estat motivada per l’alarma que ha aixecat la sol·licitud que ha fet Endesa a l’Ajuntament de Riudarenes per construir imminentment la subestació elèctrica de 400 kV que tot fa preveure que s’acabi complementant amb el Ramal de la MAT de 400 kV de Santa Coloma de Farners pel qual es reclama que s’executi la derogació.

No a la Mat Selva agafa un nou impuls davant les darreres amenaces

Davant d’aquesta amenaça, Marc Vilahur, membre de la plataforma, ha afirmat que la convocatòria de l’assemblea “és un acte de reafirmació d’un clam unànime, transversal i persistent des de fa 25 anys contra un projecte fallit” i que cal “un front comú per tal que es derogui definitivament el projecte perquè la situació és urgent i ens hem de mobilitzar”.

Durant l’acte s’han acordat diverses mesures per agafar l’impuls final necessari per seguir mostrant el rebuig a un projecte que segons els membres de la plataforma és “un nyap i una bestiesa obsoleta i caduca” i també forçar les administracions perquè aconsegueixin la seva derogació definitiva. 

La unilateralitat de l’elèctrica obliga a forçar una taula de debat

El que s’entenia com un pacte per deixar en standby el Ramal, sense executar cap acció i repensar-lo amb calma, és “l’evidència que ja no és així perquè l’empresa encarregada de l’execució d’aquesta obra té el permís i pensa executar aquesta proposta i, per tant, ja no estem debatent sinó que hem d’emprendre alguna acció per forçar una taula de debat en la qual ja no és l’empresa constructora la que decideixi això simplement o no, sinó que més aviat és el Consell de Ministres el que decideix si fa cas al conjunt de la ciutadania del nostre país mitjançant el seu òrgan representatiu que és el Congrés dels Diputats o decideix emprendre una acció en contra del clam unànime del territori”.

En aquest sentit, els assistents a l’assemblea han reafirmat el compromís estratègic d’exigir diàleg entre les administracions locals, el govern de la Generalitat i el govern de l’Estat espanyol amb l’objectiu que, seguint el que Congrés dels Diputats per majoria va demanar-li, en un Consell de Ministres s’aprovi la derogació del Ramal.

La Generalitat dóna suport al territori

Finalment s’ha posat de manifest que “el territori, les administracions supramunicipals i en aquest cas la Generalitat de Catalunya, tots creuen que aquest és un projecte fallit que no té continuïtat”, ja que segons la plataforma “és un projecte que s’ha fet en contra del clam unànime del territori, de la voluntat conjunta de plantejar un model més sostenible i de menys impacte econòmic, social i ambiental”.

En el camp de les alternatives, s’ha explicat que és el moment de replantejar vàries propostes que han sorgit els darrers anys d’organismes com la Diputació de Girona a través del Consell d’Iniciatives Locals del Medi Ambient, la Generalitat o el Col·legi d’Enginyers i estudiar si són tècnicament viables, mediambientalment més sostenibles, menys impacte econòmic i tenint en compte al territori.

A més, a petició dels participants a l’assemblea, també s’ha acordat una nova reorganització de plataforma en cinc noves comissions estratègiques per encarar aquest darrer tram de la derogació.

Informacions vinculades

Desplaçat dalt de tot