Entrevista a Joan Martí, doctor i portaveu de la plataforma No a la MAT

marti

Joan Martí, metge i membre de la plataforma No a la MAT.

Ja ho veurem si al 2015 la MAT funcionarà o no. Fa molts anys enrera que estava previst. La MAT és una interconexió amb una normativa europea que l’Estat s’està saltant. Malgrat que s’està construint la MAT, nosaltres no donem cap lluita per perduda. Anirem a Europa fins a les últimes conseqüències. Políticament vàrem lluitar, nosaltres tenim molt clara la nostra estratègia judicial. Encara que estigui en funcionament la MAT, fin que l’última sentència judicial ens vagi en contra, podran dir que la MAT està lliure de recursos.

El president MAS a Vilanna va dir “la MAT es farà perquè és interès nacional català” i va silenciar la lluita dels alcaldes AMMAT. REE dirà que el projecte està fet declarat d’utilitat pública (basant-se en una llei franquista de l’any 1956). En l’àmbit polític l’únic que es farà és dir que s’ha intentat “fins a les últimes”. El soterrament és un tema polític, econòmicament i tècnicament es pot fer. Això ja ho va dir Mario Monti. El diàleg per REE és moure una torre 50 metres. No mouran ni una torre, com és el cas de Fellines. Fer cumplire les distàncies de seguretat li correspon a Catalunya i no a Madrid.

ERC ens ha decebut, és còmplice, hauria de fer oposició, parlar d’independència i no parlar d’independència energètica és estrellar-se. La MAT és una dependència absoluta als poders fàctics estatals.

La gent es comença a moure, però en un temps no adequat, arribem tard en l’àmbit polític, perquè en l’àmbit tècnic ells diran que és d’utilitat pública i això ja són termes jurídics. Si les partits estan en contra de la MAT que s’enfrontin judicialment. No ho faran. Diran que ells “ho han intentat i això depèn de Madrid, una altra raó per la Independència”

La MAT tindrà conseqüències en l’àmbit de salut a la gent propera a la MAT tindrà problemes a nivell neurològic, psiquiàtric i pot arribar a causar càncers com la leucèmia. HI ha uns camps electromagnètics i un efecte corona que atrauen gasos radiatius. Hi ha molts científics pagats per REE, això no és seriós, els articles de salut de REE han estat falsejats.

La MAT ha tallat el cor de moltes comarques i calia un debat a l’alçada d’aquesta gran infraestructura. Coincideixo amb Eudald Casadesús, delegat del govern, que abans de fer una infraestructura com aquesta s’ha de fer un debat públic. Però estem en una època d’inquisició i no democràtica. La democràcia no ha entrat en certs poders encara.

La MAT es fa per uns interessos privats amb el vistiplau del govern català. Hi ha responsables que passen de l’empresa al govern. La desconfiança amb determinats polítics és molt gran. El Parlament hauria de vetllar pels ciutadans i vetllen pels interessos dels lobbyes. És la trista constatació que només s’en recorden de les persones per a les eleccions. Ens varen dir que erem de la cultura del “no”, contra el progrés… i mira on ens ha portat aquista política: menys consum d’energia, sobreproducció i sobrant elèctrica, un TAV que funciona sense MAT…

La MAT no solucionaria el tema de les nevades, no s’ha invertit en les xarxes de distribució. Amb la MAT no es solucionarà tots els problemes com diuen, es tracta de canviar el model energètic més proper al ciutadà, més eficient, més estalvi, amb energies renovables controlades pels ciutadans. Cal una cultura nova de l’energia.

La MAT ha provocat un nou model de l’energia a la gent. Un activista si s’ensorra a Fellines no és només contra la torre, sinó contra el model energètic. Nosaltres respectem la lluita cívica per questa nova cultura. No entén com es tracta a la gent que dóna suport pacíficament al canvi de model i a més s’els provoqui. HI ha una protecció oficial a la infraestrucutra i al ciutadà se’ls tracti com un súbdit de l’edat mitjana: tu calla, paga i a més cada mes et pujarem el rebut de la llum i si no pagues et tallarem. Està tolerant per aquesta democràcia “formal” controlada pel mercat econòmic i els partits els interessa.

Es pot veure l’entrevista completa a:

http://tvgirona.xiptv.cat/noticies/capitol/noticies-vespre-del-29-01-2014-_-l-entrevista#

Desplaçat dalt de tot