La Diputació demana derogar el ramal de la MAT

LA DIPUTACIÓ DE GIRONA DEMANA LA DEROGACIÓ IMMEDIATA DEL RAMAL I SUBESTACIÓ DE LA MAT DE LA SELVA

 

Avui en sessió plenària ha fet un declaració institucional demanant al govern espanyol que derogui el projecte de la MAT a la Selva

L’estudi del Cilma fet públic fa poc conclou que no s’acredita la necessitat i a més no són necessaris ni el ramal ni la subestació de Riudarenes.

El projecte del ramal de Riudarenes de la MAT fou redactat l’any 2008 amb la finalitat de subministrar electricitat de 400 kV a la subestació de Riudarenes i, des d’aquesta, poder alimentar el TAV i les comarques gironines. 

Des de l’anunci de la construcció del ramal de la MAT i la subestació de Riudarenes s’han aprovat moltes mocions a nivell municipal, comarcal provincial i fins i tot el Parlament de Catalunya va en va aprovar una el 2014. Dos anys més tard el Congrés dels Diputats  

va aprovar una proposició no de llei (PNL) que instava a la paral·lització i derogació d’aquest projecte. 

De seguida hi va haver una forta oposició del territori i que amb els anys ha anat amb argument i s’ha carregat de raons per demanar que s’arxivi aquest projecte.

Pel que fa a l’alimentació del TAV (el gran argument esgrimit), aquest porta en funcionament des del gener de 2013 sense l’aportació d’aquesta línia de 400 kV i per les suposades necessitats de la Costa Brava, després de que es constituït la taula per a la recerca d’alternatives pel ramal, ni Red Eléctrica de España ni Endesa han justificat la necessitat del projecte. 

El 10 de febrer de 2022, arran de la participació a la taula tècnica de valoració de la necessitat de la nova subestació de Riudarenes i del ramal de la MAT, el CILMA va fer públic un nou informe tècnic relatiu al ramal de la MAT en el qual es constata que: “Fruit de l’anàlisi de l’argumentari aportat per REE i E-Distribución, no es pot afirmar que la necessitat de la nova subestació a Riudarenes sigui ineludible, ja que s’han identificat alternatives que responen igualment a les necessitats d’alimentació de l’eix ferroviari i que generarien una afectació menor al territori.”. Per tant no s’acredita la necessitat del ramal de la MAT de 400kV ni la subestació de la MAT de Riudarenes.

Aquest darrer estudi, sumat amb els que el Col·legi d’Enginyers de Catalunya va fer per la Generalitat i amb el qual va fomentar la seva oposició al projecte, posen en una posició difícil al Miniserior de TRansicón Ecológica i Reto Demográfico que durant aquests 10 anys no s’ha mogut de la seva posició de voler executar l’obra.

Des de No a la MAT volem declarar que:

“El govern español hauria de derogar de forma immediata aquest projecte perquè s’ha demostrat que no és necessari, és altament agressiu amb el territori i democràticament ha estat refusat en totes les instàncies possibles. Ara és el moment de tancar pàgina d’aquest projecte prehistòric fallit, el territori s’ho mereix, i treballar per un Nou Model Energétic pel nostre territori”.

Aquí el link amb la declaració institucional

Desplaçat dalt de tot