Creix l’oposició i el Ministeri es queda sol mantenint la MAT de la Selva.

Creix l’oposició i el Ministeri es queda sol mantenint la MAT de la Selva.

El Govern espanyol ha menystingut les 1.700 al·legacions incomplint la seva paraula d’escoltar al territori. El ramal i la subestació de la MAT de la Selva estaran finalment a la planificació del 2021-2026.


El 64% (més de 1.700) del total de les al·legacions presentades a la Planificació Elèctrica d’Espanya 2021-2026 han sigut contra el ramal i la subestació.


L’allau d’al·legacions de particulars, entitats i administracions contra la MAT posa de manifest que l’oposició del territori és més gran i forta que mai.


El passat 22 de desembre es va publicar al BOE la Declaración Ambiental Estratégica per part de la DG de Calidad y Evaluación Ambiental del Ministerio de Transición Ecològica i Reto Demográfico (MITERD) en referència al Plan de Desarrollo de la Red de Transporte de Energía Eléctrica 2021-2026. El Pla inclou un total de 106 actuacions a Catalunya, 30 de les quals són línies noves i 41 noves subestacions o ampliacions, entre les quals el ramal de 400 kV de la MAT a la Selva i la Subestació de Riudarenes.


En aquesta declaració es dona resposta a les al·legacions que fan referència a temes ambientals que es van presentar el 2021 . En total se n’han presentat 2.655 de tot el territori espanyol, de les quals més de 1.700 (64%) fan referència al projecte del ramal de la MAT i a l’ampliació de la subestació de Riudarenes.


Entre les entitats que van presentar les al·legacions hi trobem: Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció de Catalunya, Fundació Emys, Arran de Terra, Selvans… i fins a vint-i-quatre Administracions locals: Diputació de Girona, Consell Comarcal del Gironès, els ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Arbúcies, Caldes de Malavella, Amer, Hostalric, La Cellera de Ter, Maçanet de la Selva, Vilobí d’Onyar, Osor, Riudellots de la Selva, Salt, Sant Hilari Sacalm, Sils Aiguaviva, Fornells de la Selva, Salt, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter… A la relació d’organismes consultats en la fase d’informació pública, el MITERD esmenta que no ha obtingut resposta de la Generalitat de Catalunya i l’al·legació que aquesta ha presentat fa referència a altres temes i no al ramal de la MAT de la Selva.

La resposta del MITERD a les 1.700 al·legacions del ramal de la MAT ha estat una resposta col·lectiva, esquiva i sense entrar en cap detall, remeten a apartats de l’estudi ambiental estratègic de la mateixa Planificació 2021-2026. A més assenyala que el ramal i la subestació ja disposen de la Declaració d’Impacte Ambiental corresponent, que ja va estar exposat a informació pública, que les al·legacions ja han estat descartades en planificacions anteriors i que l’aprovació de la Subestació està pendent d’aprovació per part del Consell de Ministres.


Recordem les paraules de la ministra Teresa Ribera en el Senat el dia 2 de febrer referent al ramal de la MAT de la Selva “Estaremos encantados de trabajar localmente con quién corresponda, este es el momento de hacerlo” i també del Subdirector General d’Energia Eléctrica del MITERD Sr. Carlos Redondo el dia 19 d’abril de 2021 en una reunió amb membres de No a la MAT Selva “Estudiaremos con interès todas las alegaciones y tendremos muy en cuenta aspectos sociales, medioambientales, además de los energéticos”


Declaracions de Gisela Ruiz, portaveu de No a la MAT Selva:

“El Ministeri ha menystingut les 1.700 al·legacions, i, en contra del que havia manifestat, ha incomplert la seva voluntat d’escoltar al territori i ha tirat pel dret, una vegada més el ramal i la subestació estaran en la planificació del 2021-2026”.


“Ja han passat 10 anys de l’aprovació d’aquest projecte. Amb el temps la força del territori ha crescut i s’ha enfortit, el rebuig s’ha fet més gran i el ramal cada vegada més obsolet i caduc. El Ministeri (MITERD) i Red Eléctrica ara tenen a tothom en contra (població, experts, entitats ecologistes, ajuntaments, Diputació, Generalitat, Parlament, fins i tot el Congrés dels Diputats: estan totalment fora de joc.”


“Què més s’ha de fer si a nivell administratiu, d’estudis d’alternatives, de suports polítics i institucionals, i de manifestació social de rebuig s’ha arribat al màxim d’on es podia arribar?


“No a la MAT Selva preveu respondre a curt termini amb més mobilitzacions i més accions contundents per defensar la salut de les persones i els espais naturals d’alt valor del territori (protegits per la normativa europea); denunciant a tots nivells l’incompliment que en fa el Ministeri.”
Amb la vostra força seguirem lluitant!

Desplaçat dalt de tot