El ramal de la MAT no està derogat

EL RAMAL DE LA MAT NO ESTÀ DEROGAT

El nostre entorn mai ha deixat d’estar amenaçat per la construcció del Ramal, el projecte és ben viu avui.

Arriba el moment decisiu per aquesta obra i cal que hi continuem essent totes i tots amb la mateixa determinació per aconseguir la derogació definitiva.

Els membres de la comissió executiva No a la MAT Selva rebuts al Palau de la Generalitat pel president Quim Torra.

L’any 2016 es va aprovar la Proposició No de Llei referent al ramal MAT de la Selva a la Comissió d’Energia del Congreso de los Diputados i el 2018 la Generalitat de Catalunya va tancar la tramitació del ramal de la MAT en base a l’informe desfavorable del Col·legi d’Enginyers. Amb aquesta fita es culminava un procés progressiu d’acumulació de propostes d’alternatives i de suports a la derogació per part del territori; la Consulta del 2014 amb 6.001 vots i totes les mocions a tots nivells de l’administració: ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació de Girona, Parlament…  Aleshores tothom respirava una mica més tranquil: la lluita de més de 15 anys començava a donar fruits i semblava que la forta oposició del territori a aquesta infraestructura totalment innecessària s’imposava als interessos polítics i econòmics del govern espanyol i de les principals companyies elèctriques, Red Eléctrica de España (REE) i Endesa.

La tranquil·litat no va durar gaire temps perquè l’estiu del 2019, REE va entrar de manera il·legal als terrenys per on ha de passar la línia de Molt Alta Tensió i va fer obres desbrossant i clavant les estaques que indicaven els punts exactes on anaven les torres elèctriques. Aquelles estaques van ser com una punyalada al cor dels selvatans perquè, a traïció i contra la voluntat popular, s’iniciaven els preliminars per a la construcció de la infraestructura. L’experiència del tram Baixàs-Becanó-Sentmanat ens alertava que calia reactivar-se: després de les estaques venen els suports de formigó i d’aquí, cap al cel, s’alcen les torres. No a la MAT Selva va denunciar aquests treballs i, com sempre, REE va mentir a les autoritats polítiques que van demanar-li explicacions. Eren treballs topogràfics d’una empresa subcontractada que res tenien a veure amb l’inici de les obres del ramal, deien…

Totes les alarmes van saltar aquests mesos de confinament, quan es va saber que Endesa havia comunicat a la tardor de 2019 a l’Ajuntament de Riudarenes els permisos per construir de manera imminent la subestació elèctrica de 400 kv, que s’ha d’alimentar d’el ramal de 400 kv. El projecte d’aquest ramal preveu que baixi des de la torre 134 de l’actual MAT  i creui les Guilleries fins a Riudarenes. Dos projectes vinculats, tot i que Endesa diu també que la subestació “tampoc té res a veure amb el ramal”. Roca Guillera, Argimon, el Castell de Farners, l’Esparra, Santa Coloma de Farners, Sils i Riudarenes, tots els paisatges que ens estimem, la nostra flora, la nostra fauna, la nostra salut i el nostre futur com a territori està en perill, de fet mai ho ha deixat d’estar.

L’evidència de que el ramal no ha estat parat és que l’empresa encarregada de l’execució d’aquesta obra, Red Eléctrica de España,  té el permís i pensa executar-la. Per tant, a la taula de Riudarenes és el Consell de Ministres el que ha de decidir si fa cas al conjunt de la ciutadania del nostre país (a través de la representació de les institucions de la taula i les mocions aprovades, entre elles la PNL del Congrés del Diputats), o bé, decideix emprendre una acció en contra del clam unànime del territori.

La plataforma No a la MAT Selva es va reorganitzar i va activar una nova estratègia a instàncies de l’assemblea celebrada a Santa Coloma de Farners, el 8 de juliol. Els assistents van acordar l’estratègia de d’exigir diàleg entre les administracions locals, el govern de la Generalitat i el govern de l’Estat espanyol amb l’objectiu que, seguint el que Congrés dels Diputats per majoria va demanar-li, que s’aprovi la derogació del ramal en un Consell de Ministres.

Durant els darrers mesos s’han mantingut reunions de treball amb els alcaldes i alcaldesses i també amb els partits polítics i s’han aprovat noves mocions demanant la derogació del ramal tan en municipis afectats, al Consell Comarcal, a la Diputació de Girona, al Parlament de Catalunya i també al Congrés dels Diputats. El resultat de tota aquesta feina ha provocat que s’hagi creat una taula, a iniciativa de la Generalitat de Catalunya, amb totes les administracions implicades i també les elèctriques per tal de derogar el ramal i estudiar i buscar una alternativa, la primera reunió va tenir lloc el dia 7 d’agost. El passat 14 d’agost el MHP Quim Torra va rebre a alguns membres de la comissió executiva de No a la MAT Selva per tal d’escoltar les nostres demandes i també per traslladar el missatge clar i contundent de que s’havia de paralitzar immediatament el ramal de la MAT de Riudarenes. A més, la plataforma ha impulsat un manifest a la seva pàgina web (https://noalamatselva.cat/signaelmanifest/) per donar espai a totes les persones que vulguin mostrar seu suport.

Per part de No a la MAT Selva ens reafirmem en la derogació immediata del ramal, i després, si és que calen alternatives, que hi hagi transparència en les dades que justifiquin la necessitat d’una nova infraestructura (en cap cas una nova MAT) i en les negociacions que se’n derivin a l’hora de decidir la seva construcció i ubicació. Apostem per l’estudi en profunditat de totes les alternatives perquè s’esculli aquella que tingui menor impacte ecològic, paisatgístic, social i sobre la salut de les persones, amb una màxima eficiència. Estarem ben amatents a l’evolució de la mesa per descobrir si es dona una vegada més a la història de la MAT, un nou joc de trilers.

Per carregar el mòbil, fer servir l’aire condicionat o per què funcioni el tren d’alta velocitat, no ens cal una nova la MAT a la Selva. Ens cal millorar el manteniment, aprofitar les infraestructures existents, tenir un consum més responsable i una planificació per un desenvolupament que aposti per a les energies renovables, descentralitzades i respectuoses amb el medi ambient. Doncs, per a què diuen que la necessitem la MAT?  Potser la necessitat i l’interés és un altre i només seu…

El projecte de ramal i subestació de la línia de la MAT per Santa Coloma de Farners i Riudarenes significa una agressió terrible i irreversible per al nostre territori. Un traçat de 17 quilòmetres que destrossarà encara més el paisatge de les Guilleries amb 37 torres de més de 70 metres d’alçada (el doble del campanar de Santa Coloma de Farners). La natura ens crida i ens toca respondre. Com diuen els Obeses: “Som la pedra que venç Goliat, no hi ha gegant prou gran i la victòria és nostra”, així que no defallim i unim forces per a l’embat final perquè el ramal de la MAT no està derogat i encara hem de continuar lluitant.

Taula de treball amb les administracions i les elèctiques reunides el dia 7 d’agost de 2020 a Riudarenes.

Desplaçat dalt de tot