Perejaume amplifica la veu de NOMAT

L’ART DE PEREJAUME AMPLIFICA LA VEU CONTRA EL RAMAL DE LA MAT

L’espectacle de Perejaume “Xilema” reuneix al cor de les Guilleries artistes, polítics i societat per reclamar la derogació del ramal de la MAT

 

Els presents han pogut expressar el seu suport amb la causa signant el manifest “la Natura ens crida derogar la MAT” que ja ha superat els 5.000 suports. 

 

NO a la  MAT Selva urgeix a la Generalitat i el Ministerio que negociïn la derogació d’aquest projecte i no es deixi la decisió en mans d’una empresa com Red Eléctrica.

La Taverna del Subirà (Osor) és un espai emblemàtic situat en el cor de les Guilleries; un paradís situat entre Sant Hilari Sacalm, Osor i Santa Coloma de Farners. És un punt calent de la lluita contra la MAT, ja afectat per la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Baixàs -Sentmenat i lloc on el Govern Espanyol i Red Eléctrica de España pretén connectar (des de l’any 2013) un ramal també de MAT 400 kV de 17,5 km i 36 torres de 70 metres fins a Riudarenes. 

Aquest espai ha estat l’escollit per l’artista Perejaume per amplificar el bram de territori encapçalat per la Plataforma No a la MAT Selva i els municipis de la comarca. La convocatòria ha estat un èxit absolut, les entrades es van exhaurir ja fa dies, i ha comptat amb la presència destacades personalitats polítiques i també de l’àmbit mediambiental, associatiu i cultural.

Perejaume ha presentat un espectacle poètic i musical únic i adaptat a partir de “Xilema” acompanyat a la veu de la Neus Borrell i la guitarra per Miquel Joan Escuer. L’actriu Sílvia Bel ha estat baixa de darrera per motius personals i l’actor Francesc Ten l’ha substituït. Durant la vetllada s’han pogut escoltar fragments de l’obra de Perejaume, de Pagèsiques a Treure una marededéu a ballar, i els versos de Verdaguer i Sant Joan de la Creu, entre d’altres…

Coincidint amb l’acte s’han recollit signatures de suport al manifest que la Plataforma promou per rebre suports demanant la derogació del projecte de ramal de la MAT a la Selva. S’han assolit i sobrepassat els 5.000 suports ja. Entre ells:

 

  • 80 entitats i 56 personalitats de l’àmbit cultural: Eudald Carbonell, Josep Roca, Carme Ruscalleda, Narcís Comadira, Gay Mercader, Quim Masferrer, SAlvador Sunyer, Martí Gironell, Pep Bou, Carles Duarte, Salvador Cardús, Sergi Lòpez…)  
  • 24 entitats ecologistes: Ecologistes en acció, SOS Costa Brava, SEO Bird-Life, IAEDEN, Xarxa per la Conservació de la Natura, GEPEC, Naturalistes de Girona, Som Energia…) 
  • 17 científics com Antonio Turiel, Joan Vallès Xirau, Martí Boada, Joaquín Araújo…

Ampli suport polític: 2 presidents de la Generalitat (Molt Honorable President Carles Puigdemont, Molt Honorable President  Quim Torra), Presidenta del Parlament (Molt Honorable Presidenta Laura Borràs), 6 eurodiputats (Comín, Soler, Riba, Ponsatí, Puigdemont, López), Diputats del Parlament (Dani Cornellà, Aurora Madaula), Diputats a Madrid (Joan Margall, Sergi Miquel, Mariona Illamola, Laura López…) Diputats de la Diputació de Girona (Eva Viñolas, Maria Puig, Pau Preses, …). També membres del govern actual com les conselleres del Govern (Teresa Jordà, Gemma Geis), la Secretària d’Acció Climàtica (Anna Barnadas), el Director General de Qualitat Ambiental (Marc Sanglas). Alcaldes de la comarca: Joan Martí (Santa Coloma de Farners), Josep Solé (Riudarenes), Cristina Mundet (Vilobí d’Onyar), Natàlia Figueras (Maçanet de la Selva), Nil Papiol (Hostalric), Pere Garriga (Arbúcies), Josep Ma. Bagot (Riells i Viabrea)…

L’acte d’avui amb en Perejaume ens porta a una reflexió, des d’una esfera més holística i transversal, del que representa la construcció d’una MAT (no control del territori, la gestió dels recursos públics i naturals…) i aquesta realitat s’ha d’atendre des de l’esfera pública i no segons interessos econòmics privats.

 

S’està eternitzant de la decisió final del Govern Espanyol de derogació de l’obra. Aquesta és un decisió política i social que s’ha de negociar en una taula política entre la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Transición Ecológica. És un sense sentit que es continuï deixant aquesta decisió política en mans de Red Eléctrica, una empresa de l’Ibex 35 amb només un 20% de participació pública. Es deixa en mans d’una empresa que només vol maximitzar beneficis la decisió de la planificació i la discussió sobre si ha d’haver un model energètic centralitzat o distribuït.

 

Satisfacció des de la Plataforma per la feina feta durant aquests anys, pel creixement, constància i enfortiment del moviment. S’ha aconseguit visibilitzar i canalitzar el rebuig de la població cap a aquest tipus de model, s’han presentat estudis que presenten alternatives més favorables i també totes les institucions democràtiques de tots els nivells (inclòs el Congrés del Diputats) han acordat la seva derogació. En plena emergència climàtica i debat sobre el model de renovables, i després de 25 anys de lluita per un nou model energètic distribuït en el territori, la Plataforma NO a la  MAT Selva es mostra més determinada que mai a acabar amb aquest projecte obsolet. El context d’ara és radicalment diferent que del que hi havia en el moment en el qual es va projectar l’obra i el fa encara més caduc, innecessari i en contra dels objectius 2030 de desenvolupament sostenible de Nacions Unides i la Unió Europea. En aquest sentit el diari The Guardian en un article el 2 de juny de 2021 ja va fer ressò del crit d’alerta sobre els fons Covid de la UE per una recuperació verda que “podrien anar a finançar projectes preocupants com exemple…” i cita literalment, el ramal de la MAT a la Selva.

Declaracions de Marc Vilahur (NO a la MAT Selva):

“Instem la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Transición Ecológica que entomin la responsabilitat de derogar aquest projecte, ja que és un tema polític i social.

 

Perquè no han de deixar la decisió en mans d’una empresa de l’IBEX 35, que té el 80% de fons privats (és en el que s’ha convertit Red Eléctrica de España).

 

Una empresa que, a més a més, planifica de facto i construeix el sistema de transport de Molt Alta Tensió a Espanya amb els fons del Ministerio, els fons que aportem els contribuents”

 

 

Declaracions de Perejaume:

 “El creixement natural de la llum és vertical, com la botànica, les muntanyes… són com puntes que provenen sempre d’un centre. Aquests trasllats de tanta quantitat de llum en paral·lel són sospitosos. I com més grans són aquests trasllats més basarda desperten.”“Aquest espai de les Guilleries sempre que hi he vingut m’ha fet aquesta sensació que és un espai castigat per les línies elèctriques. És com la xancre que afecta els castanyers de les Guilleries. Totes les crisis botàniques són senyals d’una mala relació entre totes les criatures, hi ha alguna cosa que no va bé. “

 

“La capacitat d’energia avui en dia és molt espigada, hi ha moltes energies que no van a parar enlloc. En canvi és molt més interessant l’energia en cabdell que era la tradicional , que es reaprofitava tot, consum zero.”

 

“Ara hi ha una tendència espigada a generar factors d’energia que es perden al buit, això és suïcida. Genera residus i pèrdua de potència. És un fracàs com a gestió i mai n’hi ha prou”

Desplaçat dalt de tot