Per respecte, NO a la MAT.

La terra, la natura, la gent. La història, la feina, l’entorn. El territori és més que un paisatge.

El territori és vida i són persones. NO a la MAT hi és per aquestes persones.  NO a la MAT és una plataforma ciutadana que neix i treballa per preservar el territori i per això s’oposa a l’agressió que la línia de molt alta tensió significa en termes físics i mediambientals però també socials i de convivència. NO a la MAT treballa amb el respecte com a fita. Respecte al progrés, al creixement i al medi que ens envolta. I ho fa aportant solucions diferents i alternatives a les més fàcils, però solucions viables. L’oposició no és l’objectiu. L’objectiu és el canvi de model energètic. Un model que respecti els recursos, les persones i el seu futur. Un model que compti amb elles. Un model per al bé comú. 

Si la MAT era desproporcionada i innecessària, encara ho és més el projecte de ramal que s’hi vol afegir. Un ramal –una línia pretesament secundària– amb el mateix plantejament colossal i desmesurat de la línia principal. Trenta-set torres de setanta metres cadascuna en disset kilòmetres. Més de dues torres per kilòmetre. L’alçada d’un Crist de Corcovado davant nostre cada cinc-cents metres.  Un cost pressupostat de 13 milions d’euros. Poc menys d’un milió per kilòmetre per alimentar el TAV a Riudarenes. Un tren que ja funciona. 

Una obra iniciada il·legalment el 2019 per REE per senyalitzar amb estaques cada un dels peus de les torres.  Un ramal que vol anar des de la torre 134 de Setmenat-Bescanó-Baixàs fins a la subestació de Riudarenes on transformar els 400 Kv en 220 v i després a 110. I tot per un tren que ja funciona.

Xifres, dades, costos.

No cal una anàlisi massa profunda per adonar-se que és important protegir-se. La pròpia naturalesa del projecte de ramal, de la seva dimensió i dels seus usos fan que sigui crucial preservar el territori i les seves persones.

El ramal és desproporcionat: s’han previst 400Kv per transport en una distància de 17 Km. És totalment innecessari. El principal argument ofert pels seus promotors s’ha desmuntat sol. Ens deien que era imprescindible per al bon funcionament del TAV, però el seu normal funcionament des de fa anys ens demostra el contrari.

El seu plantejament és obsolet, perquè treballa amb solucions que el temps ha deixat enrere. És perjudicial tant per a les persones com per a l’entorn natural -sembla poc considerat no tenir en compte que hi ha masies a menys de 200 m. de la línia- i és agressiu amb el territori. Però sobretot és un projecte ineficient, car i desaprofitat i que s’ubica en un territori ja molt castigat per les infraestructures que el quartegen: a més de la MAT hi hem de comptar l’AP7, l’A2, el TAV, les línies de Rodalies, la C25, a banda d’altres projectes en curs.

Segurament per tot això és un projecte plantejat en contra de la població i al que la població s’hi oposa. En la consulta feta el 2015, més de 6000 persones van expressar la seva oposició al projecte. I a les seves conseqüències.

És per això que no hem de plegar-nos de braços. És per això que existeix NO a la MAT i és per això que tots som necessaris.

Perquè el que proposem sigui realitat cal que en siguem molts. Perquè ens afecta a tots, a la nostra terra i a la nostra vida. Per això demanem la derogació immediata del ramal de 400 Kv perquè avui per avui el projecte segueix en peu i l’empresa té tota la intenció de dur-lo endavant. 

Si realment cal millorar el subministrament, no només s’han d’estudiar les necessitats reals, sinó que cal debatre amb la gent arran de quin és el millor plantejament per tenir cura del territori, de l’entorn i de les persones. I cal planificar com fer-ho per afavorir-ne el seu progrés.  Si calen infraestructures, que es tinguin en compte les alternatives proposades i que s’escullin les més respectuoses amb l’entorn, que un cop fet el mal no hi ha camí enrere.

És per això que existeix NO a la MAT. I és per això que es compromet a treballar pel territori, per les seves persones i per al seu creixement. Amb el deure i la responsabilitat de no quedar-se en la denúncia, sinó aportar solucions que siguin respectuoses i que siguin viables. Tocant sempre de peus a terra i treballant pel bé comú.Perquè aquest bé de tots no és una utopia. És la fita a la que hem d’aspirar i per la que treballem cada dia.

Per respecte, NO a la MAT.

No a la MAT Selva

Desplaçat dalt de tot