Per què volem fer una Consulta Popular sobre la MAT?

Captura de pantalla 2013-11-30 a las 13.29.50

Recentment l’empresa Red Elèctrica de España ha presentat el projecte executiu de la construcció imminent del ramal de la MAT que està previst que passi al costat del nucli i pel mig dels nostres paratges naturals i culturals (Farners, Roca Guillera, Argimon, Guilelries…).

Les previsions és que, si no ens mobilitzem pel mes de febrer ja veurem els primers moviments de terres i aixecament de torres. Disposem de 30 dies per a presentar al·legacions a les oficines de l’Ajutament de Sta Coloma de Farners.

L’agrupació ciutadana No a la MAT Selva ha estat liderant diferents accions per donar-ho a conèixer a la població. Atès la imminència de les obres i la transcendència de l’impacte que tindran, fa necessari una resposta més contundent i massiva per mostrar el rebuig total a la MAT.

Com que per a la redacció d’aquesta macro obra de MATs  no s’ha consultat a la població (sobretot el que s’ha fet és ignorar i fins i tot fer callar amb l’us de la força) No a la MAT de la mà de l’Ajuntament de Santa Coloma i algun dels municipis veïns ha decidit passar a l’acció democràtica i jurídica.

L’Ajuntament de Santa Coloma ja va acordar per ple la presentació d’un recurs contenciós administratiu a l’obra, tal i com també farà la Plataforma No a la MAT i alguns particulars afectats.

Amb aquest projecte no es respecten els drets bàsics de les persones. Es menysté el Conveni Internacional d’Arhus, que fa referència a l’accés a la informació, la participació del públic i accés a la justícia en temes de medi ambient i concretament en esteses elèctriques de 220 kV o més. Fins i tot, Mario Monti, mediador europeu per la MAT, va proposar fer una consulta popular sobre aquesta línia. Lloem el fet que per tractar aquest important tema hi hagi hagut un debat democràtic i obert a la Catalunya Nord, on hi van intervenir tots els estaments implicats. En canvi a Catalunya Sud, el projecte s’està imposant amb calçador i en contra de la voluntat del territori, que no ha tingut ni veu ni vot.

Per aquest motiu es cridem a tots els colomencs i tota la gent que vulgui donar suport a la iniciativa que participeu a les accions de prostesta i també a la votació que tindrà lloc el diumenge dia 26 de gener de 2014 a la bliblioteca J. Vinyoli de Sta Coloma de Farnres.

Per higene democràtica, per dignitat ciutadana i humana, cal reaccionar davant d’aquesta agressió per aturar-la i per demanar un altre model de fer les coses. Les persones encara ens queda poder pensar i escollir. Volem que es visualitzi aquest rebuig davant de la piconadora dels interessos polítics i econòmics. Tenim l’eina més potent per aturar la MAT!

Volem decidir sobre el que ens afecta. Per poder expressar la nostra opinió i poder dir i demostrar que això s’està fent sense el nostre consentiment i en contra del nostre interès general. Perquè no s’ha fet i ni tan sols plantejat cap tipus de procés consultiu a la població, senzillament s’ha imposat, cosa que considerem un dèficit greu de democràcia. Perquè no estem d’acord amb aquesta manera de fer les coses i per reclamar el desenvolupament dels elements democràtics a la nostra societat. Per poder començar a desenvolupar al nostre poble processos consultius a la població sobre temes d’interès i afectació general, i per contribuir des del nostre poble al desenvolupament d’aquests processos democràtics al nostre país.

Volem estar informats i poder decidir. Per informar i conscienciar a la població sobre què suposa la MAT i aquest model energètic, i sobre els dèficits democràtics del sistema en què vivim. Perquè la nostra opinió tingui ressò més enllà dels límits del nostre poble.
Perquè no estem d’acord que es faci la MAT. Ni en el model energètic que representa, basat en la producció d’electricitat i energia a gran escala i en el seu transport massiu, en el gran negoci de les companyies elèctriques, en el joc d’interessos entre els grans estats i en la dependència absoluta de la població i del país a aquest model de subministrament. I perquè pensem que aquest model energètic és insostenible ambientalment, per la dependència de grans centrals i grans xarxes que suposen un gran impacte ambiental i sobre el territori.
Perquè sabem que hi ha altres models de producció i distribució elèctrica, basats en les energies renovables o alternatives i en la producció i consum de proximitat. I que aquests models no s’estan desenvolupant pels interessos econòmics de les gran companyies elèctriques i dels estats, i estan essent censurats inclús amb lleis fetes a mida.
No volem ser còmplices de mentides. Perquè ens estan imposant aquest model sota l’excusa falsa de l’interès general quan en realitat l’únic que els interessa és el negoci que fan amb la nostra dependència energètica. I perquè no volem ser ni sentir-nos còmplices d’aquesta imposició.
 Ens preocupa la salut. La MAT té efectes molt greus sobre la salut de les persones a curt i a llarg termini. No s’ha respectat la normativa bàsica de salut pública i no s’ha informat dels seus efectes.
Perquè no volem més agressions al territori. La construcció de la MAT serà l’agressió més gran al nostre territori, afectarà a paratges verges d’alt interès paisatgístic i de fauna i flora amb espècies úniques com la tortuga Emys. L’impacte visual de les 35 torres serà molt gran, desvaloritzant el paisatge i el ric patrimoni cultural que es troba en ple traçat.

Si estàs interessat pots venir a l’assemblea que té lloc cada dimecres la biblioteca J. Vinyoli de Sta Coloma o bé posar-te en contacte amb No a la MAT Selva [email protected] (també a fabecook i twitter @noalamatselva).

Recordem les raons per dir no a la MAT:

 • No s’han complert el que va exigir el propi Ministeri de Medio Ambiente, que era compactar les línies existents alhora de construïr la MAT. Hi ha no una línia sinó 2 en molts traçats de la MAT
 • No es compleixen les distàncies mínimes de seguretat: hi ha cases a 100mts de la MAT i nuclis a 500 metres. La OMS demana que siguin 400 metres.
 • Vulneració de la nova llei 33/2011 de Salut Pública, que per pricnipi de precaució, exigeix que davant la incertesa científica de risc es prohibirà o limitarà l’activitat.
 • Curiosament l’aprovació administrativa del traçat al BOE fou el dia 29/03/12. Dos dies més tard, publicat al BOE també, es suspenen totes les tramitacions administratives de línies de transport, per la situació macroeconòmica, fins a la elaboració d’una nova proposta de planificació de la xarxa de transport.
 • La MAT és una infraestructura de la qual els catalans ni els colomecns no en traurem el més mínim fruit, tan sols perjudicis. Com falsament s’ha dit, ni ens garantirà el subministrament elèctric (d’això se’n carreguen les xarxes tercermundistes de distribució de baixa i mitja tensió) ni ens abaratirà el rebut de la llum, com s’està veient. Cal recordar que el preu de l’energia elèctrica a Espanya és dels més alts del món sinó el més alt segons NUS Consulting.
 • Denunciem que davant les brutals retallades de pressupost en sanitat, educació,administració… aquesta infraestructura ha rebut una subvenció de 225 milions d’euros i un crèdit del banc europeu d’inversions de 350 milions d’euros en un moment en que el crèdit brilla per la seva absència a l’hora d’abastir les empreses del nostre país.
 • Les comarques gironines no necessiten augmentar la capacitat elèctrica i menys amb una capacitat tan monstruosa com la què que ofereix la MAT. En els darrers tres anys, la demanda elèctrica a casa nostra està baixant any rere any de manera molt notable segons les dades de la mateixa Red Eléctrica Española. No es diuen que els últims anys el sistema elèctric espanyol és netament excedentari, L’únic objectiu d’aquesta línia és exportar cap a França i Itàlia l’excedent brutal de potència instal·lada a l’estat espanyol, que arriba a ser del doble del que es consumeix.
 • És totalment fals que les comarques gironines no tinguin alimentació de 400 kv (tenim la de Coll D’arres St Pau Seguríes i Vic –Baixàs) Cal remarcar que el tram de TGV entre Figueres i la frontera que actualment està en funcionament, s’alimenta en aquesta banda dels Pirineus tant sols per una línia de 132 kv.
 • A banda del dany patrimonial no reconegut, hi haurà un impacte visual brutal que afectarà no només a molts catalans directament sinó que també a l’únic sector que funciona relativament bé que és el turisme.
 • La fragmentació del projecte en tres trams, cosa que s’ha fet per no veure’s obligats a fer una avaluació d’impacte global. Fins i tot el sr. Mario Monti, Comissari Europeu designat com a mediador en el projecte, ho ha reconegut diverses ocasions, sense que això hagi comportat els efectes legals i administratius subsegüents.
 • Considerem també que hi ha un greu tracte discriminatori en soterrar una part de la línia i no fer-ho amb la resta. Ens trobem amb la paradoxa, per exemple, que al poble de Santa Llogàia d’Àlguema, per on passa la línia de 400 kV, mig poble la tindrà soterrada i l’altra a resta no, essent part del mateix projecte.
Desplaçat dalt de tot