Què fem?


La nostra activitat es centra en la derogació del Ramal de la MAT de 400kv de Riudaneres, un projecte de ramal de 17 km que pretén sortir des de la torre 134 de la MAT que creua Sta Coloma de Farners i fins a arribar a Riudarenes, per a enllaçar amb la futura subestació dels 400 kV i amb la d’Adif per alimentar el tren d’alta velocitat que ja funciona des de 2013.

No a la MAT Selva hem canalitzat el rebuig frontal i total de població i el teixit empresarial i associatiu del territori. Aquest rebuig es va poder quantificar en la Consulta sobre el Ramal MAT (2014) i s’ha pogut veure en totes les mobilitzacions massives ininterrompudament durant 25 anys de reivindicació.

Hem liderat i participat en diferents conferències i estudis tècnics que desaconsellen la construcció del Ramal 400Kv i proposen alternatives més sostenibles (Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Cilma, Most Enginyers…).

A nivell polític hem treballat en tot el territori i en tots els estaments parlamentaris perquè hi hagi una unanimitat i una amplíssima majoria demanant la derogació del Ramal. Al 2019 s’ha produït una segona onada d’aprovacions ratificant i demanant que es derogui definitivament el Ramal de la MAT en una vintena de municipis, el Consell Comarcal de la Selva i Consell d’alcaldes (que en representa a 26), la Diputació de Girona (221 municipis) i el Parlament i la Generalitat de Catalunya i el Congrés dels Diputats.

Un esforç titànic de la ciutadania i de les institucions en que hem demostrat les mancances tècniques, hem aportat alternatives reals i viables, hem advertit de l’impacte mediambiental i econòmic per a aquest territori doblement castigat i hem mostrat el rebuig total durant 25 anys i el consens de tots els estaments en derogar-lo.

És per tot això que no hem de plegar-nos de braços. És per això que existeix NO a la MAT i és per això que tots som necessaris. Perquè el que proposem sigui realitat cal que en siguem molts. Perquè ens afecta a tots, a la nostra terra i a la nostra vida. Per això demanem la derogació immediata del ramal de 400 Kv perquè avui per avui el projecte segueix en peu i l’empresa té tota la intenció de dur-lo endavant.  Si realment cal millorar el subministrament, no només s’han d’estudiar les necessitats reals, sinó que cal debatre amb la gent arran de quin és el millor plantejament per tenir cura del territori, de l’entorn i de les persones. I cal planificar com fer-ho per afavorir-ne el seu progrés.  Si calen infraestructures, que es tinguin en compte les alternatives proposades i que s’escullin les més respectuoses amb l’entorn, que un cop fet el mal no hi ha camí enrere. És per això que existeix NO a la MAT. I és per això que es compromet a treballar pel territori, per les seves persones i per al seu creixement. Amb el deure i la responsabilitat de no quedar-se en la denúncia, sinó aportar solucions que siguin respectuoses i que siguin viables. Tocant sempre de peus a terra i treballant pel bé comú.

Perquè aquest bé de tots no és una utopia. És la fita a la que hem d’aspirar i per la que treballem cada dia. Per respecte, NO a la MAT.

img_2701
Desplaçat dalt de tot